Piotrek a co się stało z off topic-iem?
Wypowiedzenie OC poprzedniego właściciela
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
dariuszn
Wypowiedzenie OC poprzedniego właściciela
Mam problem z OC po poprzednim właścicielu mojej Octy.
Kupiłem samochód w czerwcu. Poprzedni właściciel ubezpieczył go w Allianz (wygasało z końcem sierpnia).
Nie miałem zamiaru wykorzystywać i ubezpieczyłem go w PZU.
Z racji zawirowań życiowych - ciąża żony (9 m-c), przygotowania do narodzin dziecka, praca wyjazdowa, itp. - zapomniałem zupełnie o sprawdzeniu przepisów związanych z wypowiedzeniem starego OC.
No i sobie przypomniałem - wczoraj:/ - dostałem pismo z Allianzu z poleceniem zapłaty składki za kolejny rok.
Oczywiście nie chcę tego płacić, ale chyba nie mam wyboru. Może ktoś z Was wie, jak to odkręcić?.
Bo suma nie mała
-
AFAIK masz 30 dni od dnia sporządzenia umowy kupna sprzedaży na wypowiedzenie starego OC, i do tego masz to zrobic najpozniej jeden dzien przed koncem obowiazywania aktualnej polisy jesli te 2 okresy sie zazebiaja oczwyiscie. A konkretnie takie wypowiedzenie pisze nowy nabywca samochodu, z trescia mniej wiecej w skrocie:
W zwiazku z nabyciem pojazdu xxxxxxx bedacego wlasnoscia xxxxxx niniejszym wypowiadam dotychczasowa umowe ubezpieczenia OC dla w/w pojazdu.
Idziesz z tym pismem i kserem umowy kupna sprzedazy do ubezpieczyciela. Bierzesz pieczatke jako potwierdzenie ze przyjeli (dlatego nigdy nie wysylasz poczta), a po paru dniach dzwonisz czy wypowiedzenie zapisali w bazie danych. Ja tego zawsze w ten sposob pilnowalem i dzialalo, a mam nie pierwsze auto.
Nie chce cie dolowac, ale zdaje sie, ze niestety bedziesz musial zaplacic.Yeah, right.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftAgent, ktory zawieral nowa umowe wprowadzil Cie w blad, bo nie zadal pytania, co ze stara polisa.
Choć masz rację, że tak powinno być. Bo najprościej by było gdyby obowiązek wypowiedzenia umowy spadał na nowego ubezpieczyciela jak to jest bodajże w niemczech (jeśli się mylę).
Mój szwgier też się tak wkopał bo poprzedni włąściciel auta obiecał mu że sam wypowie umowe, po czym olał temat. Szwagier też olał i nie sprawdził i też dostał pismo.
Ale napisał odwołanie i ZTCP musiał zapłacić jedynie za czas który upłynął od rozpoczęcia nowego okresu ubezpieczenia do końca miesiąca w którym pozytywnie rozpatrzyli jego wniosek plus odsetki.
ale lepsze to niż płacić za cały rok.
I pismo powinno był łagodne i w formie prośby bo to nie oni zawalili i chyba wcale nie muszą się zgodzić.
Komentarz
-
-
dariuszn
Właśnie znalazłem opis tego problemu u Rzecznika ubezpieczonych: Podwójne OC
Zadzwoniłem w międzyczasie do Allianz. Kazali napisać odwołanie, więc jest szansa, że wszystko sie skończy pozytywnie
Komentarz
-
Umowę można rozwiązać w dniu ,w którym kończy się stara polisa.
Jeżeli chodzi o Allianz to masz problem ja wypowiedziałem w terminie ,a teraz sprawa w sądzie.I nie jest to pierwsza moja sprawa z tym towarzystwem.
Myślę ,że działaj bardzo rozważnie bo w twoim przypadku (nie masz wypowiedzenia
w terminie )może być niewesoło :?
PZDRSuperb - 2 Kombi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftNiewesolosc tej sprawy bedzie wygladac tak, ze w najgorszym razie trzeba bedzie zaplacic skladke za rok, zlozyc jej wymowienie, a potem placic tam gdzie zawarta jest obecna polisa.
Superb - 2 Kombi
Komentarz
-
-
dariuszn
Zamieszczone przez esjotZamieszczone przez MaicroftNiewesolosc tej sprawy bedzie wygladac tak, ze w najgorszym razie trzeba bedzie zaplacic skladke za rok, zlozyc jej wymowienie, a potem placic tam gdzie zawarta jest obecna polisa.
[ Dodano: Wto 22 Sty, 08 22:24 ]
Zadzwoniłem dzisiaj do Allianz, bo wkurzyłem się, że nie dostałem od nich odpowiedzi.
I tutaj :shock:. Miła Pani na infolinii sprawdziła status sprawy i powiedziała że w wyniku mojego odwołania zerwali umowę w dniu 12 grudnia i wyzerowali wszelkie płatności. Co za tym idzie sprawa jest zamknięta i nie będą mnie już sie czepiać.
Sęk w tym, że nie dostałem od nich żadnego pisma potwierdzającego ten stan rzeczy. Jak myślicie, zostawić w spokoju czy cisnąć ich o dokument?
Komentarz
Komentarz