Wypowiedzenie OC poprzedniego właściciela

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Wypowiedzenie OC poprzedniego właściciela

Piotrek a co się stało z off topic-iem?

Wypowiedzenie OC poprzedniego właściciela

Mam problem z OC po poprzednim właścicielu mojej Octy.

Kupiłem samochód w czerwcu. Poprzedni właściciel ubezpieczył go w Allianz (wygasało z końcem sierpnia).
    Nie miałem zamiaru wykorzystywać i ubezpieczyłem go w PZU.
    Z racji zawirowań życiowych - ciąża żony (9 m-c), przygotowania do narodzin dziecka, praca wyjazdowa, itp. - zapomniałem zupełnie o sprawdzeniu przepisów związanych z wypowiedzeniem starego OC.

No i sobie przypomniałem - wczoraj:/ - dostałem pismo z Allianzu z poleceniem zapłaty składki za kolejny rok.

Oczywiście nie chcę tego płacić, ale chyba nie mam wyboru. Może ktoś z Was wie, jak to odkręcić?.

Bo suma nie mała

Komentarz

• Ramsey
      Drive
      • 2007
      • 73

AFAIK masz 30 dni od dnia sporządzenia umowy kupna sprzedaży na wypowiedzenie starego OC, i do tego masz to zrobic najpozniej jeden dzien przed koncem obowiazywania aktualnej polisy jesli te 2 okresy sie zazebiaja oczwyiscie. A konkretnie takie wypowiedzenie pisze nowy nabywca samochodu, z trescia mniej wiecej w skrocie:
      W zwiazku z nabyciem pojazdu xxxxxxx bedacego wlasnoscia xxxxxx niniejszym wypowiadam dotychczasowa umowe ubezpieczenia OC dla w/w pojazdu.

Idziesz z tym pismem i kserem umowy kupna sprzedazy do ubezpieczyciela. Bierzesz pieczatke jako potwierdzenie ze przyjeli (dlatego nigdy nie wysylasz poczta), a po paru dniach dzwonisz czy wypowiedzenie zapisali w bazie danych. Ja tego zawsze w ten sposob pilnowalem i dzialalo, a mam nie pierwsze auto.

Nie chce cie dolowac, ale zdaje sie, ze niestety bedziesz musial zaplacic.
      Yeah, right.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Problem jest taki, ze te 30 dni minelo. Dziwi mnie co innego. Agent, ktory zawieral nowa umowe wprowadzil Cie w blad, bo nie zadal pytania, co ze stara polisa. A tak powinien zrobic.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• kros
          Ambiente
          • 2007
          • 120

Zamieszczone przez Maicroft
          Agent, ktory zawieral nowa umowe wprowadzil Cie w blad, bo nie zadal pytania, co ze stara polisa.
          Wydaje mi się, ze nowy agent nie ma takeigo obowiązku. Chyba OWU albo inne zapisy związane z ubezpieczeniem wyraźnie mówi że OC się samo prolonguje i w jaki sposób trzeba zadbać o jego wypowiedzenie. Co nowego agenta ochodzi co zrobiłeś za starą umową - może lubisz płacić podwójnie - wiem, zę ironizuję, ale to nie jest sprawa agenta.

Choć masz rację, że tak powinno być. Bo najprościej by było gdyby obowiązek wypowiedzenia umowy spadał na nowego ubezpieczyciela jak to jest bodajże w niemczech (jeśli się mylę).

Mój szwgier też się tak wkopał bo poprzedni włąściciel auta obiecał mu że sam wypowie umowe, po czym olał temat. Szwagier też olał i nie sprawdził i też dostał pismo.
          Ale napisał odwołanie i ZTCP musiał zapłacić jedynie za czas który upłynął od rozpoczęcia nowego okresu ubezpieczenia do końca miesiąca w którym pozytywnie rozpatrzyli jego wniosek plus odsetki.
          ale lepsze to niż płacić za cały rok.

I pismo powinno był łagodne i w formie prośby bo to nie oni zawalili i chyba wcale nie muszą się zgodzić.

Komentarz

Właśnie znalazłem opis tego problemu u Rzecznika ubezpieczonych: Podwójne OC

Zadzwoniłem w międzyczasie do Allianz. Kazali napisać odwołanie, więc jest szansa, że wszystko sie skończy pozytywnie

Komentarz

• Bojan
              Drive
              • 2007
              • 79

szkoda że tak póżno czytam ten post, bo działam w ubezpieczeniach, jeśli napiszesz odwołanie powinno przejść jak by co to wal na PW pomożemy załatwić sprawę, odnośnie nowego kierowcy to urodził się tak jak ja tylko 22 lata póżniej . pozdrawiam

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców...

Komentarz

• -Piotr-
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1018
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Należy wspomnieć, że na wymówienie polisy po poprzednim właścicielu owszem jest 30 dni, ale kalendarzowo jeden dzień wcześniej należy ją rozwiązać.
                O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• esjot
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 152

Umowę można rozwiązać w dniu ,w którym kończy się stara polisa.
                  Jeżeli chodzi o Allianz to masz problem ja wypowiedziałem w terminie ,a teraz sprawa w sądzie.I nie jest to pierwsza moja sprawa z tym towarzystwem.

Myślę ,że działaj bardzo rozważnie bo w twoim przypadku (nie masz wypowiedzenia
                  w terminie )może być niewesoło :?

PZDR
                  Superb - 2 Kombi

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Niewesolosc tej sprawy bedzie wygladac tak, ze w najgorszym razie trzeba bedzie zaplacic skladke za rok, zlozyc jej wymowienie, a potem placic tam gdzie zawarta jest obecna polisa.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• esjot
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 152

Niewesolosc tej sprawy bedzie wygladac tak, ze w najgorszym razie trzeba bedzie zaplacic skladke za rok, zlozyc jej wymowienie, a potem placic tam gdzie zawarta jest obecna polisa.
                      Jeżeli wczesniej Allianz nie odda sprawy do sądu , bowtedy składka plus opłaty sądowe zastępstwa procesowe odsetki itd itd.

Superb - 2 Kombi

Komentarz

Zamieszczone przez esjot
                        Jeżeli wczesniej Allianz nie odda sprawy do sądu , bowtedy składka plus opłaty sądowe zastępstwa procesowe odsetki itd itd.

Napisałem odwołanie jakiś czas temu. A w piątek przyszło pierwsze wezwanie do zapłaty (drukowane z automatu) Mam nadzieję że odpowiedź do odwołania przyjdzie szybciej niż windykator.

[ Dodano: Wto 22 Sty, 08 22:24 ]
                        Zadzwoniłem dzisiaj do Allianz, bo wkurzyłem się, że nie dostałem od nich odpowiedzi.

I tutaj :shock:. Miła Pani na infolinii sprawdziła status sprawy i powiedziała że w wyniku mojego odwołania zerwali umowę w dniu 12 grudnia i wyzerowali wszelkie płatności. Co za tym idzie sprawa jest zamknięta i nie będą mnie już sie czepiać.

Sęk w tym, że nie dostałem od nich żadnego pisma potwierdzającego ten stan rzeczy. Jak myślicie, zostawić w spokoju czy cisnąć ich o dokument?

Komentarz

Pracuję...